nrc.nl – Sport – Dressuurpaard Totilas verkocht voor recordprijs

Rotterdam, 14 okt. Het wereldberoemde dressuurpaard Totilas is vandaag verkocht aan de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle.Daarmee komt een einde aan de succesvolle samenwerking tussen Totilas en zijn berijder Edward Gal. Samen wonnen ze onlangs bij de Wereldruiterspelen nog drie gouden medailles.Totilas onderging vandaag een uitgebreide keuring, waarbij zowel klinisch als röntgenologisch onderzoek werd verricht. Voor welk bedrag de tienjarige hengst werd verkocht wil voormalig eigenaar Cees Visser uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen, maar volgens ingewijden gaat het om een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro. Voor zo ver bekend was het duurste dressuurpaard tot nu toe 2,5 miljoen euro.Totilas en Gal regen bijna twee jaar lang de successen aaneen. Het duo won Nederlandse en Europese titels en verbrak een paar keer wereldrecords. Bij de Wereldruiterspelen in Kentucky behoorden zij eerder deze maand tot de grote uitblinkers. „Hun deelname heeft in financieel opzicht veel impact op het evenement gehad”, meldde een woordvoerster na afloop van hun triomftocht. „Veel mensen wilden hem live op Amerikaanse bodem zien.”Lange tijd leek het erop dat Totilas behouden zou blijven voor de Nederlandse dressuursport. Visser beloofde Gal dat hij het paard niet zou verkopen zo lang hij diens berijder was, maar naarmate de successen voortduurden, werd steeds vaker op het paard geboden.Een compromis leek geboren toen Totilas in februari de dekdienst inging. Van de 800 dekaanvragen werden dit jaar 250 gehonoreerd. Dat levert de eigenaar bijna 1,4 miljoen euro op.„Met dubbele gevoelens brengen wij dit vandaag naar buiten”, laat Visser in een verklaring weten. De afgelopen twee jaren zijn voor ons een roes geweest waarin we keer op keer genoten hebben van Edward en Totilas. „Het is voor ons na Kentucky onmogelijk gebleken de interesse in Totilas te weigeren. Het punt is nu dan ook gekomen dat wij in goed overleg met elkaar besloten hebben Totilas te laten gaan.”Voor Edward Gal is het de tweede maal dat hij van een paard gescheiden wordt; zijn paard Lingh werd in 2006 voor een onbekend bedrag verkocht aan de Amerikaanse amazone Karin Reid Offield. „Ik ben kapot van de verkoop”, reageert Gal. „Dit komt rauw op mijn dak vallen.” De succesvolle ruiter hoopt dat een vermogende partij de helft van het paard koopt en hij er op mag blijven rijden.Gal hoopte met Totilas zijn debuut te kunnen maken op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Maar die wens wordt nu ruw verstoord; welingelichte bronnen zeggen dat een Britse collega op eigen bodem goede sier wil maken met Totilas.

via nrc.nl – Sport – Dressuurpaard Totilas verkocht voor recordprijs.

Permanent link to this article: http://tepaardnaarsintpetersburg.nl/wordpress/?p=1182