Dutch World Service on our journey from Amsterdam to Saint Petersburg

Te paard van Amsterdam naar St. Petersburg

Gepubliceerd op : 14 maart 2010 – 8:00 am | door Tom Buurman

Lees meer over:

* Amsterdam

* Michel Jacobs

* Prins Willem Alexander Manege

* Sander Paul

* St. Petersburg

In navolging van de Ruslui uit Vriezenveen vertrekken Michel Jacobs en Sander Paul te paard van Amsterdam naar St. Petersburg. Een tocht die aardig wat met zich meebrengt. Van dagelijks een stal regelen tot in- en uitreisvisa voor de dieren. Paarden zijn tegenwoordig een exportproduct en geen vervoersmiddel…

“Paardrijden ligt mij aan mijn hart, het is bijna vanzelfsprekend dat wij te paard deze reis gaan maken”, vertelt Sander Paul die samen met Michel Jacobs te paard naar St. Petersburg gaat. In etappes van ongeveer 30 km per dag over zandpaden en door natuurgebieden, proberen de twee paardenliefhebbers in ongeveer 4 a 5 maanden St. Petersburg te bereiken. Het reizen zit in Sander’s bloed. “Vrijheid. Even wat anders dan het reguliere leven”.

Natuur

De twee ruiters kijken er vooral naar uit om de natuur in te trekken. “Het is allemaal leuk en aardig met alle technologische mogelijkheden in de 21ste eeuw, maar je verliest het contact met de natuur”, vertelt Michel die in zijn dagelijkse leven in de ICT werkzaam is.

“Vroeger deed je alles te paard of te voet”. De route naar St. Petersburg werd vroeger veelvuldig door de Ruslui uit Vriezenveen bereisd. “Je kon in die tijd maar 30 km per dag reizen. Tegenwoordig worden de afstanden kleiner doordat je overal naartoe kunt vliegen. Mijn leven is meer dan dat. Die vier maanden die ik onderweg ben vind ik belangrijk om te ervaren.”

Michel over de reis (bron: tepaardnaarsintpetersburg.nl)

Exportproduct

Het grootste obstakel voor de twee ruiters is het regelen van papieren voor de paarden. “Mensen gaan tegenwoordig niet meer te paard de grens over, het paard is een exportproduct geworden,” vertelt Michel lachend. “Wij moeten een gezondheidsverklaring regelen via de Voedsel en Waren Autoriteit. Met deze verklaring hebben we 10 dagen de tijd om de grens over te komen.”

Genoeg voor als je een paard vervoert, maar niet als je het als vervoersmiddel gebruikt. De twee moeten daarom bij elke grensovergang nieuwe papieren regelen. Het grootste probleem is Rusland, omdat dit geen deel uitmaakt van de EU. Omdat ze door Kalingrad (Rusland) trekken moeten ze zowel in- als uitreisvisa regelen voor de paarden. “Mocht dit niet lukken, dan kunnen we altijd nog afbuigen richting het zuiden”, vertelt Michel.

Overnachten

Met minimale bagage zijn ze aangewezen op de gastvrijheid van de lokale bevolking. De twee bekijken per dag waar ze kunnen overnachten. Voor het begin van de reis heeft Michel al een aantal slaapplaatsen geregeld via de website couchsurfing.org. “Op deze site kun je in contact komen met mensen die slaapplaatsen aanbieden. We gaan van dorp naar dorp, dus de paarden vinden 9 van de 10 keer ook wel een stalletje in de buurt.”

Wanneer dit niet lukt hebben ze altijd een tentje bij zich. “De paarden komen dan aan een high line te staan en gaan we illegaal kamperen. Maar dan moet het nog wel wat warmer worden, want het is nu nog veel te koud!”

Paarden

De kou is ook een probleem voor de paarden Lisa en Odyssey, waar ze ernstig rekening moeten houden in het begin van de reis. “Het zijn net mensen, dan worden ze stijf en bewegen ze niet lekker. Nu het nog winter is, moeten we dat goed in de gaten houden”, zegt Michel.

Michel en Sander hebben de paarden goed getraind door het rijden van endurance-wedstrijden. Tijdens de reis zullen de paarden ook sterker worden, zegt Michel. “De grootste valkuil is de afname van het gewicht. Als je teveel vraagt, moeten de paarden reserves gaan aanspreken. Een goede nachtrust en goed voedsel is daarom belangrijk. Hier zullen we onderweg veel aandacht aan moeten besteden.”

Terug

Of Lisa en Odyssey op de terugweg wel genoeg hebben aan een gezondheidsverklaring die 10 dagen geldig is, weten de twee nog niet. “Wij willen misschien wel te paard terug keren. We evalueren in St. Petersburg. Misschien gaan we wel via de Middellandse Zee terug!”

Michel en Sander vertrekken zondag vanaf de Prins Willem-Alexander Manege in Amsterdam. Beiden zijn actief voor de Vereniging Paardrijden Gehandicapten die poogt om valide en mindervalide mensen samen van de paardensport te laten genieten. Ze hopen met deze tocht geld in te zamelen voor dit doel. De reis is te volgen op tepaardnaarsintpetersburg.nl.

via Te paard van Amsterdam naar St. Petersburg | Radio Nederland Wereldomroep.

Permanent link to this article: https://tepaardnaarsintpetersburg.nl/?page_id=1280